07 June 2015

Taste of Bieszczady for Vegetarians

 

Tradycyjna kuchnia bieszczadzka to dania na bazie dawnych przepisów zamieszkujących tutaj ludów Bojków i Łemków. Podstawa dań to ziemniaki, kapusta, kasza i produkty mleczne. 

 

 

1. Grillowany ser kozi z żurawiną - grilled sheep cheese with jam  

 

 

 

2. Domowe zupy jarzynowe (kalafiorowa, pomidorowa) - vegetable home made soups 

 

 

 

 

 

 

3. Placki ziemniaczane ze śmietaną - potato pancakes with sour cream 

 

 

 

 

 

 

4. Knysz Bojkowski - potato pancakes with sour cream 

 

 

 

 

 

 

 

5. Fuczki z kwaśną śmietaną - pancakes with sauerkraut served with sour cream 

 

 

 

 

6. Pierogi łemkowskie - dumplings with sauerkraut, potatos, cheese and garlic 

 

 

 

 

7. Ser kozi - sheep cheese 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bieszczady pełne są przytulnych jadłodajni i karczm, które serwują lokalne dania domowej roboty. 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Back